Besplatna dostava

za cijelu Hrvatsku

Besplatni testeri

uz svaku narudžbu

20,000 kupaca

kvaliteta, sigurnost, privatnost

Niske cijene

vrijedi za sve proizvode

Klopidogrel

Klopidogrel

Mehanizam djelovanja klopidogrela: Kako klopidogrel sprječava stvaranje krvnih ugrušaka

Klopidogrel je lijek iz skupine antiagregacijskih lijekova, koji igra ključnu ulogu u prevenciji stvaranja krvnih ugrušaka (tromba) koji mogu dovesti do srčanog ili moždanog udara. Njegova terapijska funkcija je suzbijanje agregacije trombocita, tj. spajanja krvnih pločica, što je osnovni korak u formiranju tromba. Ovaj lijek selektivno inhibira vezanje adenozin difosfata (ADP) na svoj P2Y12 receptor na trombocitu, čime se sprječava aktivacija glikoproteinskog (GP) IIb/IIIa kompleksa, koji je ključan za povezivanje trombocita.

Djelovanje klopidogrela započinje njegovom metabolizacijom u jetri gdje se pretvara u aktivni metabolit.

Taj aktivni oblik onda stvara kovalentnu vezu s P2Y12 receptorima na površini trombocita, trajno ih inaktivirajući za cijeli njihov životni vijek (oko 7 do 10 dana). Budući da navedeni lijek ne djeluje na trombocite koji su već aktivirani prije liječenja, potrebno je određeno vrijeme kako bi se ostvario maksimalni učinak protiv stvaranja krvnih ugrušaka, što ovisi o obnovi populacije trombocita.

Osim toga, ovaj lijek ne utječe izravno na zgrušavanje krvi (koagulacijski sustav), već djeluje na razini trombocita, sprečavajući njihovo abnormalno grupiranje koje može dovesti do začepljenja krvnih žila i time smanjuje rizik od arterijske tromboze. Njegova učinkovitost u sprječavanju kardiovaskularnih događaja učinila ga je jednim od temeljnih lijekova u terapiji pacijenata s akutnim koronarnim sindromom, kao i kod onih koji su podvrgnuti perkutanoj koronarnoj intervenciji (PCI) ili imaju poremećaje perifernih arterija. Ova aktivna supstanca je također korisna u prevenciji moždanog udara kod ljudi s visokim rizikom za takve događaje.

Primjena klopidogrela u kliničkoj praksi: Indikacije i kontraindikacije

Klopidogrel se primjenjuje u liječenju i prevenciji različitih kardiovaskularnih bolesti, gdje je potrebno spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka. Primarno se koristi kod pacijenata koji su pretrpjeli akutni koronarni sindrom, bilo da je riječ o nestabilnoj angini pektoris ili infarktu miokarda, s ili bez ST elevacije. Također, klopidogrel je čest izbor kod pacijenata nakon implantacije koronarnih stentova kako bi se spriječila tromboza stenta. U praksi se koristi i za sprječavanje moždanog udara kod pacijenata koji su već doživjeli tranzitorne ishemijske napade ili manje udare.

Indikacije za primjenu ovog antiagregacijskog lijeka također obuhvaćaju perifernu arterijsku bolest te bolesnike s atrijskom fibrilacijom gdje postoji kontraindikacija za oralne antikoagulanse, a potrebno je smanjiti rizik od tromboembolijskih događaja.

U svim tim situacijama, ta se tvar može koristiti samostalno ili u kombinaciji s aspirinom, ovisno o kliničkoj procjeni i smjernicama za liječenje.

Međutim, postoje stanja kod kojih je primjena ovog antitrombocitnog lijeka kontraindicirana. To uključuje pacijente s teškim bolestima jetre, aktivnim krvarenjem, kao što je peptički ulkus ili intrakranijalno krvarenje, te osobe s poznatom preosjetljivošću na lijek. Oprez je potreban kod pacijenata koji su izloženi povećanom riziku od krvarenja iz bilo kojeg razloga, poput onih koji istodobno primaju antikoagulantnu terapiju, nesteroidne protuupalne lijekove (NSAID) ili imaju sklonost ka krvarenjima.

Nuspojave ovog antitrombotičkog lijeka mogu uključivati razne manifestacije, no najčešće su vezane za krvarenja različitog intenziteta, od primjerice krvarenja iz nosa do krvarenja u probavnom sustavu, koja mogu biti ozbiljna i zahtijevati prekid terapije. Zbog toga je od vitalnog značaja pažljivo praćenje pacijenata tijekom terapije, osobito u početnim fazama liječenja ili prilikom promjene doze.

Moguće nuspojave i interakcije lijeka klopidogrel s drugim lijekovima

Upravo kao i svaki drugi lijek, klopidogrel može izazvati niz nuspojava koje se moraju pažljivo pratiti kako bi se osigurala sigurnost pacijenata. Među najčešćim nuspojavama koje se mogu javiti kod upotrebe klopidogrela je povećani rizik od krvarenja, budući da ovaj lijek smanjuje sposobnost krvnih pločica da se slijepe i stvore ugrušak. Ostale nuspojave mogu uključivati hematome, krv u mokraći, krvarenje iz desni, nazalno krvarenje te u rijetkim slučajevima može doći do težih krvarenja poput gastrointestinalnog ili intrakranijalnog krvarenja.

Pored nuspojava povezanih s krvarenjem, moguće su i druge reakcije kao što su glavobolja, vrtoglavica, bolovi u trbuhu, proljev, zatvor ili osipi na koži. Važno je napomenuti da kod nekih pacijenata postoji rizik od razvoja trombotičke trombocitopeničke purpure (TTP), rijetkog, ali teškog stanja koje zahtijeva hitno liječenje.

Interakcija lijeka koji sprječava zgrušavanje krvi s drugim lijekovima također je važan aspekt u kliničkoj praksi.

Potrebno je biti svjestan da istodobna primjena s određenim lijekovima može smanjiti učinkovitost antitrombocitnog agensa ili povećati rizik od nuspojava. Na primjer, inhibitori proton pumpi (IPP), poput omeprazola ili esomeprazola, mogu smanjiti antitrombocitni učinak određenog antiagregacijskog lijeka, što može dovesti do smanjenja njegove zaštitne funkcije u sprječavanju kardiovaskularnih događaja. Zbog toga je preporučljivo izbjegavati istovremenu primjenu inhibitora protonske pumpe i antitrombocitnog lijeka ako je moguće.

S druge strane, lijekovi poput antikoagulansa, drugih lijekova za sprječavanje zgrušavanja krvi ili nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID) mogu pojačati učinak onih koji sprečavaju agregaciju trombocita, što može dovesti do povećanog rizika od krvarenja. U slučaju da je kombinirana terapija neophodna, potrebno je pažljivo pratiti pacijente kako bi se pravovremeno identificirale i liječile moguće nuspojave. Zbog toga su redoviti medicinski pregledi i laboratorijski testovi ključni za osiguravanje optimalnog ishoda terapije s antitrombocitnim lijekom.

proizvoda u košarici:
Nema proizvoda u košarici

IZABRALI STE OVE PROIZVODE:

    POKLON: Za vas je dostava besplatna!

    Ukupan iznos narudžbe: