Besplatna dostava

za cijelu Hrvatsku

Besplatni testeri

uz svaku narudžbu

20,000 kupaca

kvaliteta, sigurnost, privatnost

Niske cijene

vrijedi za sve proizvode

Nitrofurantoin

Nitrofurantoin

Primjena Nitrofurantoina u liječenju infekcija mokraćnog sustava

Nitrofurantoin je antibiotik koji se primarno koristi za liječenje i prevenciju bakterijskih infekcija mokraćnog sustava, posebice onih koje uzrokuju bakterije E. coli, Enterococci, Staphylococci, i druge. Ovaj lijek djeluje tako da inhibira sintezu stanične stijenke bakterija te remeti druge metaboličke procese unutar bakterijskih stanica, čime onemogućuje njihov rast i razmnožavanje.

Zbog svoje specifičnosti djelovanja, ovaj lijek je učinkovit u tretmanu akutnih, nekomplikovanih infekcija urinarnog trakta, kao što su cistitis i akutne nekomplikovane infekcije donjeg dijela mokraćnog sustava.

Iako je manje efektivan za liječenje kompliciranih ili hospitalno stečenih infekcija, u nekim slučajevima se može propisati i za te svrhe, no najčešće se koristi kod ambulantnih pacijenata.

Za optimalne rezultate, važno je da se terapija s nitrofurantoinom provodi sukladno preporukama liječnika, što uključuje točno doziranje i dužinu terapije. U pravilu, terapija traje oko sedam dana, ali može varirati ovisno o težini infekcije i odgovoru pacijenta na liječenje. Također, ovaj antibiotik se ne smije prekidati prerano jer to može dovesti do povratka infekcije i razvoja otpornosti bakterija na lijek.

Pravilnom primjenom, ovaj lijek je pokazao visoku učinkovitost u eradikaciji bakterijskih uzročnika i smanjenju simptoma infekcija mokraćnog sustava. No, kao i kod svakog lijeka, potrebno je voditi računa o mogućim nuspojavama i kontraindikacijama te se savjetovati s liječnikom prije početka terapije.

Mogući nuspojave i kontraindikacije povezane s Nitrofurantoinom

Iako je Nitrofurantoin generalno siguran za upotrebu, kao i kod svih lijekova, postoji potencijal za nuspojave koje mogu varirati od blagih do ozbiljnih. Blage nuspojave uključuju mučninu, povraćanje, proljev, gubitak apetita i glavobolju. Ove reakcije obično nisu razlog za veliku zabrinutost i mogu proći bez dodatnog liječenja. Međutim, neki pacijenti mogu doživjeti i ozbiljnije nuspojave koje zahtijevaju hitnu medicinsku pažnju. To uključuje simptome kao što su teške alergijske reakcije, otežano disanje, žutica, abnormalne promjene na koži ili pojava krvavog ili tamnog urina koji može ukazivati na oštećenje jetre ili promjene u radu bubrega.

Posebnu pozornost treba obratiti na kontraindikacije povezane s upotrebom Nitrofurantoina.

Lijek se ne smije koristiti u trudnoći, posebno u posljednjem trimestru, kao ni kod pacijenata s teškim oštećenjem bubrega. Također, nije preporučljivo za osobe s preosjetljivošću na ovaj antibiotik ili druge sastojke lijeka. Zbog rizika od hemolitičke anemije, osobe s nedostatkom enzima G6PD također bi trebale izbjegavati ovaj antibiotik.

Važno je da se prije započinjanja terapije antibioticima za liječenje bakterijskih infekcija mokraćnog sustava pacijenti posavjetuju s liječnikom o svojoj medicinskoj povijesti, uključujući druge zdravstvene probleme i trenutno korištene lijekove. To će omogućiti liječniku da procijeni je li propisani antibiotik pogodan za pacijenta i smanji rizik od mogućih interakcija i nuspojava. U slučaju pojave bilo kakvih neuobičajenih simptoma ili ako se nuspojave pogoršaju, potrebno je odmah se obratiti liječniku ili zdravstvenoj ustanovi.

Interakcije Nitrofurantoina s drugim lijekovima i supstancama

Prilikom propisivanja Nitrofurantoina, važno je razmotriti moguće interakcije s drugim lijekovima, jer one mogu utjecati na učinkovitost ovog antibiotika ili izazvati neželjene reakcije. Jedna od značajnih interakcija je s lijekovima koji uzrokuju alkalizaciju urina, poput antacida koji sadrže magnezijev trisilikat, jer to može umanjiti antimikrobnu učinkovitost Nitrofurantoina. Također, kombinacija s lijekovima koji reduciraju izlučivanje kao što su probenecid i sulfinpirazon može dovesti do povišene koncentracije antibiotika u krvi, povećavajući time rizik od toksičnosti.

Osim toga, pacijenti koji uzimaju lijekove koji potencijalno mogu izazvati toksične učinke na jetru ili bubrege trebaju biti pod posebnim nadzorom jer taj antibiotik može dodatno opteretiti ove organe. Kroz interakcije s lijekovima kao što su kinoloni, moguć je antagonistički učinak, što znači da bi oba lijeka mogla biti manje učinkovita kada se uzimaju istovremeno.

Pacijenti trebaju obavijestiti liječnika o svim lijekovima koje uzimaju, uključujući receptne i bezreceptne lijekove, dodatke prehrani i biljne preparate. Liječnik će na temelju te informacije moći procijeniti rizike interakcija i po potrebi prilagoditi terapiju ili preporučiti alternativne opcije liječenja. Općenito, kako bi se izbjegle nepoželjne interakcije, lijek se ne preporučuje uzimati zajedno s određenim tipovima lijekova bez savjetovanja sa zdravstvenim stručnjakom. U slučaju bilo kakvih sumnji ili nejasnoća vezanih uz uzimanje ovog lijeka protiv bakterijskih infekcija mokraćnog sustava s drugim lijekovima, nužno je konzultirati se s ljekarnikom ili liječnikom kako bi se osigurala sigurna i efikasna primjena lijeka.

proizvoda u košarici:
Nema proizvoda u košarici

IZABRALI STE OVE PROIZVODE:

    POKLON: Za vas je dostava besplatna!

    Ukupan iznos narudžbe: