Besplatna dostava

za cijelu Hrvatsku

Besplatni testeri

uz svaku narudžbu

20,000 kupaca

kvaliteta, sigurnost, privatnost

Niske cijene

vrijedi za sve proizvode

Lapatinib

Lapatinib

Mehanizam djelovanja Lapatiniba u liječenju raka dojke

Lapatinib je ciljani terapijski lijek koji se koristi u liječenju određenih oblika raka dojke, posebno onih koji prekomjerno izražavaju humani epidermalni rastni faktor receptor 2 (HER2) i/ili koji su pozitivni na hormonske receptore. Aktivna komponenta ovog lijeka je malena molekula, inhibitor tirozinske kinaze, koja selektivno inhibira intracelularne domene HER2 i epidermalnog rastnog faktora receptora (EGFR/HER1). Ovi receptori igraju ključnu ulogu u signalnim putovima koji kontroliraju rast, preživljavanje i razmnožavanje tumorskih stanica.

Kada je Lapatinib vezan za ove receptore, blokira fosforilaciju i aktivaciju daljnjih signalnih proteina koji su unutar stanične jezgre odgovorni za rast i podjelu stanica.

Posljedično, njegova upotreba dovodi do inhibicije proliferacije tumorskih stanica te indukcije apoptoze, što je proces programirane stanične smrti. Zbog svoje specifičnosti i sposobnosti da djeluje na dvije različite tirozinske kinaze, ovaj lijek se ističe u usporedbi s drugim terapijama, jer može efikasnije suzbijati rast tumorskih stanica kod pacijentica čiji tumori dojke pokazuju rezistenciju na konvencionalne terapije.

Zanimljivo je da ovaj lijek može djelovati i na stanice raka dojke koje su rezistentne na trastuzumab, još jedan lijek usmjeren protiv HER2 receptora. To se događa zbog različitih mehanizama djelovanja dva lijeka, gdje trastuzumab cilja vanstaničnu domenu HER2 receptora, dok drugi lijek djeluje unutar stanice, što ga čini učinkovitim čak i u slučajevima kada trastuzumab ne postiže željeni terapijski odgovor.

Nadalje, klinička istraživanja su pokazala da se ovaj lijek može koristiti u kombinaciji s drugim onkološkim terapijama, poput kemoterapije i hormonske terapije, dodatno potencirajući učinkovitost liječenja. S obzirom na način na koji djeluje, ovaj lijek predstavlja značajan napredak u personaliziranom liječenju raka dojke, pružajući nove mogućnosti i nadu za pacijentice s naprednim oblicima bolesti.

Klinička ispitivanja i odobrenje Lapatiniba kao terapijske opcije

Lapatinib je dobio odobrenje od strane američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) i Europske agencije za lijekove (EMA) kao terapija za pacijente s HER2-pozitivnim metastatskim rakom dojke. Klinička ispitivanja koja su prethodila odobrenju bila su usmjerena na utvrđivanje sigurnosti i učinkovitosti Lapatiniba u kombinaciji s drugim lijekovima, kao što je kemoterapeutski agens capecitabin. Studije su pokazale da takva kombinirana terapija može znatno produljiti vrijeme bez progresije bolesti u usporedbi s monoterapijom, što je značajan uspjeh u liječenju ove teške bolesti.

Faza III kliničkih ispitivanja bila je ključna za procjenu djelovanja Lapatiniba, gdje su rezultati ukazali na poboljšanje ukupnog odgovora na liječenje i kvalitete života pacijentica s naprednom fazom raka dojke. Osim toga, istraživanja su pokazivala da je Lapatinib posebno koristan u liječenju pacijentica koje su prethodno bile tretirane trastuzumabom i kod kojih je došlo do razvoja rezistencije na ovaj lijek.

U procesu odobrenja, analiza podataka iz kliničkih ispitivanja je bila temeljita kako bi se osiguralo da koristi od primjene lijeka nadmašuju potencijalne rizike.

Monitoring pacijenata kroz studije pružio je detaljne informacije o profilu sigurnosti Lapatiniba, omogućavajući tako medicinskim stručnjacima da donesu informirane odluke prilikom propisivanja ovog lijeka. Također, u sklopu post-marketinške faze, nastavljeno je praćenje sigurnosti i učinkovitosti Lapatiniba, osiguravajući kontinuirani nadzor nad terapijskim učinkom i sigurnošću za pacijente.

Kroz klinička ispitivanja je također istraživana mogućnost primjene Lapatiniba u ranijim fazama raka dojke, kao i u drugim vrstama tumora koji pokazuju prekomjerno izražavanje HER2 proteina. Ove studije su otvorile put potencijalnom proširenju indikacija za upotrebu ovog lijeka, što bi moglo doprinijeti većem broju pacijenata koji bi mogli imati koristi od njegove primjene. U svjetlu tih istraživanja, ovaj se lijek pozicionira kao važan element u arsenalu terapijskih opcija za liječenje raka dojke.

Nuspojave i upravljanje doziranjem Lapatiniba u onkološkim tretmanima

Iako je Lapatinib važna terapijska opcija u borbi protiv HER2-pozitivnog raka dojke, kao i svaki drugi onkološki lijek, ima potencijalne nuspojave koje zahtijevaju pažljivo upravljanje od strane zdravstvenih stručnjaka. Među uobičajenim nuspojavama koje pacijenti mogu doživjeti su dijareja, osip, umor, mučnina i povraćanje. Osim toga, može doći i do promjena u funkciji jetre, što se redovito prati kroz laboratorijske nalaze i funkcionalne testove jetre.

Strategije upravljanja doziranjem Lapatiniba uključuju prilagodbu doze ovisno o individualnoj toleranciji pacijenta i pojavi nuspojava. U slučaju dijareje, koja može biti jedna od ozbiljnijih nuspojava, pacijentima se savjetuje da odmah započnu s liječenjem antidiaroičnim lijekovima i povećaju unos tekućine kako bi se spriječila dehidracija.

Ako se pojave teže nuspojave, praksa je privremeno prekinuti terapiju dok simptomi ne popuste, nakon čega se može nastaviti s nižom dozom.

Dodatno, kardiološki nadzor je važan aspekt liječenja s obzirom na to da Lapatinib može izazvati promjene u srčanom ritmu ili funkciji. Pacijenti mogu zahtijevati redovite preglede srca, uključujući elektrokardiograme ili ehokardiografije, za praćenje bilo kakvih kardiotoksičnih učinaka. Svrha ovih mjera je identificirati i riješiti potencijalne srčane komplikacije prije nego što postanu ozbiljne.

Važno je napomenuti da se prilikom propisivanja i upravljanja doziranjem lijeka moraju uzeti u obzir i druge terapije koje pacijent uzima, kako bi se izbjegle moguće interakcije lijekova koje bi mogle utjecati na djelotvornost ili sigurnost Lapatiniba. Multidisciplinarni pristup, koji uključuje onkologe, farmakologe i druge specijaliste, igra ključnu ulogu u optimizaciji liječenja svakog pojedinačnog pacijenta, s ciljem postizanja najboljeg mogućeg ishoda i očuvanja kvalitete života.

proizvoda u košarici:
Nema proizvoda u košarici

IZABRALI STE OVE PROIZVODE:

    POKLON: Za vas je dostava besplatna!

    Ukupan iznos narudžbe: